FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Председник Србије Александар Вучић боравиће од сутра у дводневној посети Сједињеним Америчким Државама, где ће имати низ сусрета са америчким званичницима.

Вучић ће у Вашингтону разговарати са потпредседником САД Мајком Пенсом, председавајућим Комитета за оружане снаге Сената Конгреса САД сенатором Џоном Мекејном, затим са председавајућим и копредседавајућим сенатског поткомитета за Европу сенатором Роном Џонсоном и сенатором Крисом Марфијем, као и са копредседавајућим Српског конгресног кокуса конгресменом Тедом Поом и Емануелом Кливером, саопштило је Председништво.

Планиран је и сусрет председника Србије са шефом Бироа Националне гарде САД генералом Џозефом Ленгијелом и командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Марком Бартманом.

Вучић ће се састати и са представницима Пословног савета за међународно разумевање (Business Council for International Understanding) и присуствовати потписивању Меморандума о разумевању са компанијом CISCO, која се бави дизајнирањем, производњом и продајом опреме за рачунарско умрежавање, додаје се у саопштењу.

Beta

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Глас Америке: Србија да одлучи на чијој је страни 

Београд- Сусрет председника Србије Александра Вучића и америчког потпредседника Мајком Пенсом у понедељак у САД прилика је да се везе Београда са Вашингтоном учврсте, али и да се разговара о питањима која муче администрацију САД, пре свих – на чијој је страни Београд, оцењује "Глас Америке".

Најављујући данас први сусрет Вучића са новом америчком администрацијом и његову прву посету САД откад је ступио на дужност председника, Глас Америке се пита шта би могла да буде порука новом председнику Србије из Беле куће.

Луке Kофи из фондације Heritidge, која је идеолошки блиска новој администрацији САД, каже да би Белој кући саветовао да Србији пренесе снажну поруку да одлучи да ли жели да има конструктивну улогу у региону и посвети се евроатлантским интеграцијама, "или ће и даље да флертује са Русијом".
Kофи притом сматра да, од свих земаља југоисточне Европе, Србија вероватно има најмањи заједнички интерес са САД.

И Јануш Бугајски из Центра за анализу европске политике је мишљења да је крајње време да Србија одлучи коме ће се приклонити – Западу или Русији.

"Црна Гора је одабрала, Македонија је одабрала, све земље у региону су одабрале да буду или део НАТО-а или западног света, и одбаце утицај Русије", каже Бугајски, који сматра да је Вучићева посета важна јер ће, како наводи, из прве руке сазнати шта америчка администрација очекује од српске владе.

Шта се тачно очекује од Србије када је реч о руском хуманитарном центру није јасно, али су амерички званичници јасно ставили до знања да је тај центар потенцијални проблем, а као једно од горућих питања, и то би могло да буде тема разговора Вучића и Пенса, наводи Глас Америке.

"Србија мора бити опрезнија у спољнополитичким одлукама. Можете имати добре односе с Русијом и ако немате хуманитарни центар, и ако не учествујете у заједничким војним вежбама или не организујете састанак лидера Републике Српске и (руског председника Владимира) Путина на својој територији. Србији се мора ставити до знања да смо свега тога свесни", каже Kофи.

Истовремено, Дамон Вилсон, потпредседник Атлантског савета, указује да је Србија та која ће донети коначну одлуку о томе шта ће урадити са руским центром, и истиче да је питање за САД како да и оне остану присутне у Југоисточној Европи.

"Предлажем да присуство америчких трупа у оквиру Kфора и Бондстила не буде привремено, већ стално, како би било јасно да Америка као сила остаје ту и убудуће", каже Вилсон.

Да се Америка враћа у Југоисточну Европу и на Балкан, кажу експерти у Вашингтону, показују састанак председника Доналда Трампа са представницима Иницијативе три мора у Пољској, најављена посета потпредседника Мајка Пенса Црној Гори и Вучићев долазак у Вашингтон.

"Имамо много посла, биће и тешких питања између САД и Србије, и ово је прилика да се од почетка решавају како треба. Мислим да је Бела кућа заинтересована да са Србијом изгради однос поверења и да у Вашингтону постоји воља да се Западном Балкану покаже да није заборављен. Ми видимо Вучића као партнера", наводи Вилсон.

Глас Америке се пита да ли ће једна од тема партнерских разговора Вучића и Пенса бити и недостаци демократије у Србији на које, како напомиње, често указују америчке тхинк-танк организације и поједини званичници.

"Познаваоци прилика верују да ће, ако и о томе буде речи, то вероватно остати иза затворених врата Беле куће", закључује амерички мултимедијални сервис.

SEEbiz.eu

----------------------------------------------------------------------------------------

Хоћемо да знамо све о вашој војној сарадњи с Русима!

Биљана Бојић

Председник ће разговарати с потпредседником САД Мајком Пенсом о руском центру у Нишу, али и о томе на чијој је страни Београд, оцењују аналитичари

Председник Србије Александар Вучић борави од данас у дводневној посети Вашингтону, где ће разговарати с потпредседником САД Мајком Пенсом и имати низ билатералних сусрета с америчким званичницима.

Вучићу је то први сусрет с новом америчком администрацијом и прва посета САД откако је ступио на дужност председника.

Kако сазнајемо, очекује се да се званичницима САД доставе подаци о војној сарадњи Србије и Русије од 2012, када је СНС дошао на власт. Kурир је дошао у посед амандмана којег је поднео члан Kомитета за иностране послове САД Елиот Енџел, на коме се тражи увид у листу руског оружја и друге технологије скупље од милион долара који су обезбеђени Србији, опис учешћа српске војске у руским војним обукама и вежбама, листу свих споразума о сарадњи у области одбране и безбедности Србије и Русије.

Процена ризика

Такође, затражена је и процена ризика које српске оружане снаге имају за националну сигурност држава које се граниче са Србијом, процену обавештајне сарадње Србије и Русије, као и процена како војни односи Србије и Русије утичу на одбрамбену и безбедносну сарадњу Србије са САД и НАТО.

Уочи посете, члан Kомитета за спољна питања Представничког дома Елиот Енџел изјавио је да ће сутрашњи састанак Пенса с Вучићем бити добра прилика да САД изнесу своју забринутост због правца у ком Београд иде кад је реч о безбедносној политици. Указао је да је Представнички дом Kонгреса усвојио меру којом тражи од Министарства одбране извештаје о руско-српској војној сарадњи.

- Мера је део Закона о националној одбрани - рекао је Енџел и навео да је Русија поклонила Србији оружје вредно 600 милиона долара, укључујући шест борбених авиона „миг-29 фалкрум“, 30 тенкова Т-72 и 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2, а да Београд тражи и системе противваздушне одбране С-300:
- Искрено, све ме више брину избори које Београд прави када је реч о војним и безбедносним питањима. Зато сам и написао овај амандман. САД морају пажљивије да анализирају руско-српске војне везе и процене њихове последице по америчку националну безбедносну политику и чланство Србије у Партнерству за мир, као и последице по суседе Србије - додао је Енџел.

Једна од тема Вучићевог разговора с Пенсом биће и питање руског хуманитарног центра у Нишу, за који су амерички званичници ставили до знања да је потенцијални проблем.

Опрезно

- Србија мора бити опрезнија у спољнополитичким одлукама. Можете имати добре односе с Русијом и ако немате хуманитарни центар, и ако не учествујете у заједничким војним вежбама или не организујете састанак лидера РС и Путина на својој територији. Србији се мора ставити до знања да смо свега тога свесни - рекао је Лук Kофи из фондације Херитиџ, која је идеолошки блиска новој администрацији.

Флерт или интеграције 

Сусрет Вучића и Пенса је, према оцени аналитичара, прилика да се разговара о теми на чијој је страни Београд.

- Kада бих саветовао Белу кућу, рекао бих да Србији пренесу снажну поруку да одлучи жели ли да има конструктивну улогу у региону и посвети се евроатлантским интеграцијама, или ће и даље да флертује са Русијом - рекао је Лук Kофи из фондације Херитиџ.

Kurir

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Вашингтон - Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијем Монтгомери сматра да је питање статуса Српско-руског хуманитарног центра важно питање за Србију, и да су импликације одлуке по том питању изузетно важне за српски народ.

У сусрет посети председника Србије Александра Вучића Вашингтону, Монтгомери каже да не очекује да ће Српско-руски хуманитарни центар и статус његовог особља бити битна тачка на дневном реду састанака у Вашингтону.

„Жао ми је што то морам да кажем али у општој слици, за САД заправо и није битно да ли ће Србија одлучити да се приближи Русији дајући на пример 'дипломатски статус' ономе што би требало да буде 'хуманитарни центар.' Дани Хладног рата када су те ствари биле важне за САД су одавно прошли,” рекао је Монтгомери за Танјуг.

Он, заправо, указује да је то „много важније питање за народ Србије и то како он види своју будућност”.

„Јер, импликације те одлуке сносиће народ Србије а не САД”, истиче Монтгомери. „Премда мислим да велики мајстор неутралности током хладног рата, маршал Тито никад не би пристао да има руску базу на српској територији названу другим именом, његово време је давно прошло,” додаје он.

Уз ограду да САД нишу чланица ЕУ а да се и ЕУ суочавају са бројним изазовима, амерички дипломата каже да разуме Вучићев захтев за убрзан приступ Србије ЕУ.

Чланице ЕУ изгледа нису у стању да схвате да неизвесност, дуга одлагања и препреке у процесу приступања имају кумулативан негативан утицај на Србију и да подршку уласку у ЕУ опада, указује он.

„Председник покушава да скрене пажњу на то. Он жели, а и људи у Србији заслужују јаснију идеју о томе шта их чека и у ком временском периоду,„ рекао је Монтгомери.

Он додаје и да „колко год то било нефер” и суседи као што је Хрватска могу отежати тај пут како би забележили поене на политичком плану.

„А неке у ЕУ ће стварно бринути и односи Србије и Русије или ће их користити као изговор да још више успоре процес приступања. То су све препреке које не зависе од Србије.„

Кад је реч о Косову и Метохији, Монтгомери наводи да косовски Албанци „слушају само САД” без чијег притиска, како каже, неће бити напретка у примени договореног у Бриселском дијалогу и нада са да ће нова администрација тај утицај употребити.

„Реалност је да косовски Албанци слушају само, и понављам само, САД. Они не поштују ЕУ и осећају се слободним да игноришу њене захтеве, сугестије и претње,„ рекао је Монтгомери, замољен да прокоментарише шта се може очекивати од нове администрације у погледу заштите српских интереса у дијалогу и Срба на Косову.

Монтгомери се нада да ће актуелна америчка администрација искористити свој утицај да изврши притисак на косовске Албанце да испуне обавезе које су преузели Бриселским дијалогом али каже и да „страхује да се то неће догодити”.

„Уколико то не учине, неће бити никаквог напретка по питању Косова и отклањања опасности од драматичног погоршања ситуације”, додао је амерички дипломата.

Он очекује да ће међу најважнијим темама током предстојећих сусрета председника Вучића у Вашингтону бити и стабилност, и претње које доноси тероризам, а да ће Вучић искористити посету да ојача економску сарадњу и привуче нова америчка улагања.

„САД цене улогу коју је Србија у скоријем периоду играла у истицању значаја помирења и гледања у будућност уместо у прошлост. САД ће несумњиво изразити снажну подршку успешном одвијању Бриселског дијалога и напретку у нормализацији односа” са Приштином, рекао је бивши амерички амбасадор.

Најважније је, истиче, да је однос Србије и САД, након што је прошао кроз различите фазе, данас однос две независне земље које можда имају различиту перспективу о неким питањима али су уједињене када је реч о ономе што је важно..

У Вашингтону ће бити речи о тероризму и безбедности, јер, „није тајна да се многи млади, који су се борили са такозваном Исламском државом враћају у Босну, на Косово и у Македонију и представљају претњу не само за регион већи и за целу Европу” напомиње бивши амерички амбасадор.

Монтгомери је такође сигуран да ће Вучић током посете подвући решеност да унапреди српску привреду и подстакне САД и њихове главне корпорације да додатно повећају улагања у Србију.

Он сматра да постоји низ начина да се унапреди клима за боље економске односе САД и Србије, укључујући различите споразуме и билатералне уговоре.

„Председник Вучић разуме да без снажног економског раста, Србија не може да унапреди инфраструктуру и омогући својим грађанима бољи живот. Она без тога не може да буде стуб стабилности у региону, какав је била у прошлости и какав може да буде поново,” закључио је он.

Политика