FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

Српска војска још увек није постала богатија за нове Мигове који су јој неопходни, али ако је за утеху – ускоро ће постати богатија за једно велико искуство. Наиме, током 2015. године биће одржане заједничке тактичке војне вежбе са руском армијом која у последње време проверава своју борбену готовост широм Русије уз учешће импресивног броја људства и ратне технике, а ово ће бити ретка прилика да руски војници, раме уз раме са српским, одржавају вежбе у Србији.

Управо из тог разлога је у посети Београду боравио начелник авијације Војно-ваздушних снага Руске Федерације генерал-мајор Сергеј Кобилаш, који се том приликом састао са замеником начелника генералног штаба оружаних снага Србије и челним људима српског ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, са којима је разговарао о питањима развоја међусобне војне и војно-техничке сарадње, као и организације заједничких тактичких вежби.

Да ће војска Србије имати итекако велике користи у стицању нових искустава и вештина од најмоћније војне силе у свету, говори чињеница да је само у последњих неколико месеци војска Руске Федерације по наређењу њеног врховног команданта Владимира Путина, имала читав низ изненадних провера способности читавих војних округа. Рецимо, у марту су одржане хитне војне вежбе, у оквиру којих су подигнути у ваздух борбени авиони који су распоређени дуж целе западне границе Русије. Истовремено су руски падобранци почели укрцавање у транспортне авионе, и то не знајући куда се упућују, јер им је место искрцавања било познато тек након полетања, а укупно је тада на тим вежбама било подигнуто на узбуну 150.000 војника, око 100 авиона и 900 оклопних возила.

Такође, само у Ростовској области на западу Русије је затим одржана војна вежба на којој је учествовало 4.000 падобранаца, а као сведочанство о томе да су и оне биле успешно спроводене, послужили су снимци са тамошње телевизије на којима су се виделе стотине падобрана који се спуштају на земљу, након завршетка извођења борбених задатака.

Према томе, већ само након ових неколико упечатљивих примера, постаје јасно да ће српска војска током предстојећих заједничких вежби са тако увежбаним војним снагама, бити у прилици да и своју сопствену бојеву готовост подигне на знатно виши ниво, него што је то био случај до сада. Осим тога, таква појачана сарадња са оружаним снагама Руске Федерације, потвдрдиће у пракси прокламовану војну неутралност Србије, јер ће се донекле успоставити равнотежа војне сарадње и са Истоком и са Западом, после целог низа недавних српских војних вежби са земљама-чланицама НАТО савеза.

Дакле, када следеће године, у складу са договором који је у Београду управо постигла висока делегација руских оружаних снага са српским домаћинима, вероватно са неба изнад Србије заједно буду искакале елитне руске десантне јединице и српски падобранци, биће то нови корак у међусобној сарадњи две пријатељске армије, какав до сада још није виђен у мирнодопским условима. А судећи по досадашњим позитивним искуствима, не би требало ни мало сумњати у успешност тих предстојећих руско-српских војних вежби на територији Србије.

 

Глас Русије / Ратко Паић