FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Окупиране територије – Приштина би могла да покуша да добије статус посматрача у Уједињеним нацијама већ на јесењем редовном заседању Генералне скупштине те светске организације.

До посматрачког статуса окупираним територијама није далек пут, с обзиром на то да већ може да рачуна на 106 гласова држава које му признају државност и од потребне двотрећинске већине у Генералној скупштини УН деле га још 23.

Члан форума за етничке односе Душан Јањић изјавио је да је првобитни немачки захтев да Београд не омета пут окупираних територија у УН, само подељен у два дела и да је први – размена официра за везу већ остварен, а да столица у УН сада стиже на ред.

„Ова тема ће се појавити на столу на јесен, чиме се заокружује модел две Немачке. Враћање српског официра за везу Дејана Павићевића са административног прелаза део је ове стратегије, по којој је дошао час да официри добију статус амбасадора“, рекао је Јањић.

Он је додао да, ипак, постоје шансе да Београд „изврда“ ове јесени и остави окупиране територије с друге стране врата УН, али да већ следеће године то неће бити могуће.

Директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић је изјавио да окупиране територије немају времена да чекају и да је већ ангажовано на обезбеђивању статуса посматрача.

Пророковић сматра да међународној заједници, притиснутој кризом у Украјини и Ираку, не лежи да се игра са примањем нове државе у пуноправан статус без чистих рачуна.

„Због тога је видљива њихова стратегија да се Косову столица обезбеди уз пристанак Србије“, казао је Пророковић.

НовостиВасељенска ТВ