FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

Председник Николић одликовао амбасадора Кине

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић уручио је данас Орден српске заставе другог степена амбасадору Кине у Србији Џангу Вансјуеу због заслуга у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Кине.

Џанг, који је на дужност амбасадора у Београду ступио 2011. године, изјавио је да одлука о додели ордена показује да председник Србије придаје значајну пажњу развоју односа, пријатељства и сарадње наше две земље у свим областима.

И кинеска влада, истакао је Џанг, посвећује велику пажњу развоју свестраног стратешког партнерства са Србијом.

„Убеђен сам да ће се сарадња Кине и Србије и убудуће развијати, проширивати и јачати”, рекао је кинески амбасадор.

Он је напоменуо да ће, и након што ускоро оде из Србије, наставити да прати и подржава развој односа наше две земље, као и до сада.

Председник Комисије за одликовања Оливер Антић, који је прочитао Указ и образложење о додели ордена, рекао је да је амбасадор Џанг, као одличан познавалац прилика у источној и југоисточној Европи, значајно допринео продубљивању сарадње и односа Србије и Кине на свим пољима.

Током Џанговог мандата одобрен је кинески зајам за обнову термоелектране Костолац, као и заједнички пројекти деоница аутопута на Коридору 11 и пројекти модернизације српске железнице, подсетио је Антић, додавши да је продубљена и сарадња у области културе, спорта и просвете.

 

Вучић са британским амбасадором о уласку у ЕУ, реформама

БЕОГРАД – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се са новопостављеним амбасадором Велике Британије у Србији Денисом Кифом коме је пренео да је улазак у ЕУ спољнополитички приоритет Србије и истакао да ће влада упркос тешкоћама истрајати на спровођењу реформи.

Нагласивши да је спољнополитички приоритет Србије приступање ЕУ премијер је указао да је подршка Велике Британије на том путу веома значајна, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Вучић је пожелео добродошлицу амбасадору и изразио наду да ће током његовог мандата билатерални односи између Србије и Уједињеног Краљевства бити унапређени.

Амбасадор Киф се захвалио на добродошлици и истакао да ће током свог мандата настојати да пружа подршку у процесу европских интеграција Србији и унапређењу односа са суседима.

Премијер Вучић је информисао амбасадора о предстојећим економским реформама и навео да ће влада упркос потешкоћама истрајати у њиховом спровођењу, наводи се у саопштењу.

 

Дачић: ОЕБС најшира платформа за дијалог

БЕЧ – Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је у Бечу да се искључиво конструктивним политичким деловањем и путем дијалога могу постићи конкретна и одржива решења.

Он је, приликом отварања годишње прегледне безбедносне конференције Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), нагласио да јачање капацитета ОЕБС да активно доприноси у свим фазама конфликтног циклуса, од раног упозорења до постконфликтне рехабилитације и помирења, као и постизање конкретних резултата у смислу стабилизације прилика на терену остаје од приоритетног значаја.

„Дијалог колико год био есенцијалан, само је неопходан предуслов за постизање и спровођење одговарајућих решења на бази консензуса. Мислим да наша искуства из дијалога са Приштином, а нарочито напори да се олакша свакодневни живот тамошњег становништва и обезбеде њихова елементарна људска права, могу да буду од користи за будуће напоре у решавању многих проблема”, уверен је Дачић.

Годишња прегледна конференција одржава се, како је казао, у условима једног од највећих изазова у региону ОЕБС од његовог настанка.

Актуелна безбедносна ситуација у и око региона ОЕБС указује на неопходност објективног сагледавања свих безбедносних аспеката и потенцијалних импликација, као и потребу да се ојачају могућности да пруже одговарајућу подршку у свим фазама конфликтног циклуса, почев од раног упозорења до постконфликтне рехабилитације и помирења, објаснио је Дачић.

Према његовим речима потребно је да сви раде заједно на јачању дијалога, јер је ОЕБС настао и траје као најшира платформа за дијалог о свим безбедносним питањима од Ванкувера до Владивостока, укључујући и дијалог са медитеранским и азијским партнерима.

У контексту решавања актуелне кризе у Украјини Дачић је подвукао да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет свих чланица УН. Такође је истакао да доношење одлуке о успостављању специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини представља пример позитивног исхода свеобухватног дијалога међу државама учесницама и показује да је ОЕБС способна да у релативном кратком року на адекватан начин реагује.

Србија снажно, како је додао, подржава координиране активности ОЕБС које имају за циљ деескалацију кризе, успостављање инклузивног дијалога и подршку унутарњим процесима са циљем стабилизације ситуације у Украјини.

„У том оквиру сматрамо да је најважније да што пре дође до престанка непријатељстава и поздрављамо план председника Порошенка који се заснива на мирном решавању кризе. Сматрамо да план пружа прилику за унапређење унутрашњег дијалога и јачање институција, уз уважавање интереса свих грађана”, поручио је шеф српске дипломатије.

 

Агенције