FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

 

                                         

Руски шеф дипломатије данас у Београду са нашим државним врхом. Русија задовољна ставом Србије око Украјине н Москва очекује помоћ Београда у ОЕБС н Траже да не одустајемо од пројекта „Јужни ток“

У СВОМ „дипломатском коферу“ руски министар спољних послова Сергеј Лавров у понедељак у Београд доноси пет кључних порука Кремља: да је Москва задовољна позицијама Србије око Украјине, да очекује нашу помоћ у решавању кризе када преузмемо председавање ОЕБС, да не одустајемо од „Јужног тока“, да ће наставити да нам помажу око Косова и у дизању посрнуле српске привреде.

 

Овако би укратко гласио списак тема које ће се наћи на столу у разговорима Лаврова са српским државним врхом - председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Долазак Лаврова, који у Србију стиже из Минска, прва је посета једног високог руског званичника Балкану откад је ЕУ донела одлуку да заустави градњу „Јужног тока“. Зато ће његова посета, по саговорницима „Новости“, имати и посебну симболику - да покаже да је Русију тешко истиснути са ових простора.

Иван Мркић, саветник председника Николића, каже нам да да Лавров не доноси „никакве пацке и ултиматуме“, већ напротив:

- Русије је задовољна што у украјинској кризи ниједним потезом нисмо заоштрили односе са њима, а ми ћемо још једном поновити нашу позицију и политичке и војне неутралности. С обзиром на то да преузимамо председавање ОЕБС, а да уживамо поверење свих страна у конфликту, понудићемо максималну помоћ у решавању проблема у Украјини.

 

ВЕЧЕРА ЗА ВИСОКОГ ГОСТАЛАВРОВА ће поподне на београдском аеродрому сачекати министар Дачић, након чега ће руски шеф дипломатије положити венце на Гробљу ослободилаца Београда и код Споменика совјетским војницима на Новом гробљу. Сусрети са српским државним врхом планирани су за уторак, а протоколом је предвиђено и да Дачић приреди вечеру за високог руског госта.

 

Мркић очекује и да једна од главних тема буде „Јужни ток“ и јачање економске сарадње, с обзиром на споразум о слободној трговини који имамо с Русијом.

Душан Пророковић, из Центра за стратешке алтернативе, управо ту види шансу да Србија извуче максимум из добрих односа са Москвом:

- Лавров ће охрабрити званичнике у Београду да не мењамо став око Украјине и не одустајемо од „Јужног тога“, а заузврат ће понудити нове могућности сарадње ради повећања извоза и привредне аранжмане.

И Предраг Симић, професор међународних односа, сматра да Лавров не доноси никакав штап, већ само шаргарепу:

- Очекујем да разговори протекну у изузетно позитивној атмосфери, али са подужим дневним редом. Москва жели да задржи утицај на овим просторима, али не политиком притисака, већ отварањем простора пре свега за јачу економску сарадњу.

 

УСКОРО СУСРЕТ СА ПУТИНОМ И МЕДВЕДЕВОМ

ПОСЕТА Лаврова само је увод у динамичну дипломатску активност која чека Србију и русију наредних месеци. Наиме, како је у недељу најавио премијер Александар Вучић, он очекује да се током лета сретне са председником и премијером Русије Владимиром Путином и Димитријем Медведевом, са којима ће, између осталог, разговарати и о „Петрохемији“, „Азотари“, али и цени гаса.

 

Вучић је поручио да се Србија показала као искрени пријатељ Русији и да није увела санкције тој земљи, да желимо у ЕУ, али и добре односе са Москвом и Берлином, као и да је то одговорна политика, корисна за нашу земљу.

srb.fondsk.ru