FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed

ПРИШТИНА - Демократска партија Косова (ДПК) Хашима Тачија победила је на јучерашњим ванредним парламентарним изборима.

 

На основу нешто више од 94 одсто пребројаних гласова, како наводи Централна изборна комисија (ЦИК), без комплетних резултата са севера Косова, ДПК је освојила 31,21 одсто гласова.

Демократски савез (ДСК) исе Мустафе освојио је 26,13 одсто гласова, а Самоопредељење 13,73 процената.

На четвртом месту је Савез за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја са 9,65 одсто гласова, док је Иницијатива за Косово Фатмира Љимаја и Јакупа Красњићија освојила 5,36 одсто гласова.

Српска листа, према ЦИК-у, за сада, без резултата четири општине са севера Косова, добила је 2,91 одсто.

Државно тужилаштво Косова је путем саопштења обавестило да није било злоупотребе бирачких права или наглог пуњења гласачких кутија у Србици.

Према саопштењу, Тужилаштво истиче да је на основу података примљених до 21 сат из Основног тужилаштва у Митровици, у вези са неким бирачким местима у општини Србица о наглом пуњењу кутија, саслушано 30 чланова комисије.

Према изјавама свих саслушаних се може закључити да није било злоупотребе бирачких права или наглог пуњења гласачких кутија, како је известила невладина организација "Демократија на делу", преноси дневник „Коха“ на свом сајту.

Одзив на парламентарним изборима на Косову у недељу износио је 43,20 одсто, према подацима Централне изборне комисије у Приштини, а што се српских општина тиче, према грађанској листи „Српска“ излазност је износила 32,84 одсто.

Тачи: На Косову функционише демократија

Лидер Демократске партије Косова (ДПК) Хашим Тачи прогласио је синоћ у Призрену изборну победу на превременим парламентарним изборима, а присталице те партије славе у више градова на Косову укључујући Приштину.

"Сви грађани Косова, све политичке партије послали су најбољу поруку свету да на Косову функционише демократија", казао је Тачи за "Клан Косово".

Према његовим речима, на Косову је достигнут стандард "мирних скандинавских избора".

„Захваљујем се свим грађанима Косова и осталим партијама на начину на који су протекли избори. Победила је држава Косово, грађани Косова, демократске вредности“, подвукао је он.

Тачи, који је кампању водио под мотом "нова мисија", истакао је да је оптимиста и да та мисија има велику подршку грађана која ће се, како верује, показати у завршним резултатима избора.

Иначе, Тачи је претходно већ, преко Фејсбука, објавио фотографију на којој пише само "Победа".

Потпредседник ДПК Кадри Весељи је потврдио победу те странке на основу извештаја њихових чланова изборних комисија на терену.

По његовим речима, ДПК је убедљво на првом месту испред свих партија са солидном већином гласова.

"Данас је тренутак да се сетимо свих оних који су поднели највеће жртве за ову земљу. Вечерас сви заједно размишљамо о европској будућности. Косово је данас једногласно ођекивало. Победа припада читавом Косову", рекао је он на конференцији за штампу у седишту странке.

 

Сукоби присталица ДПК и ДСК у Приштини

У центру Приштине су се вербално, а у неким случајевима и физички, сукобиле присталице Демократске партије Косова (ДПК) и Демократског савеза Косова (ДСК), који су славили изборну победу.

Више присталица ДСК и ДПК се, према писању "Коха диторе", сукобило испред Дома омладине у Приштини.

Осим што су се свађали на улицама и добацивали једни другим из аутомобила, неки од њих су се и физички обрачунавали.

Један симпатизер ДПК, који је према сведоцима славио победу своје партије, непажњом је прегазио младог Приштевца испред РТВ21.

Особа која је мотором прегазила младића и оставила га у тешком стању, према „Зерију“, продужила је без заустављања.

На лице места је одмах изашла полиција и хитна помоћ.

 

Јаблановић: 52.000 Срба гласало на изборима на Косову

На изборима је гласало 52.000 Срба, изјавио је председник Српске Александар Јаблановић, наводећи да више од 15.000 гласало на северу Косова.

Јаблановић је рекао Тањугу да су од укупног броја гласова, 11.330 били гласови интерно расељених.

Право гласа на Косову имало је око 130.000 Срба, а у бирачком списку било је уписано укупно 1.782.454 бирача.

Право гласа, према Централној изборној комисији (ЦИК), искористило је 747.672 или 43,16 одсто бирача.

Како је „Српска“ саопштила, у Грачаници је изашло 41,43 одсто бирача, у Ранилигу 45,88, у Клокоту 51,74, Штрпцу 48,74, Новом Брду 35,26, Партешу 49,19, Косовској Митровици 17,62, Звечану 23,24, Лепосавићу 24,82 и Зубином Потоку 36,14 одсто.

Највећа излазност забележена је у Глоговцу, где је одзив износио 51,66 одсто, затим следи Приштина са 51,13 и Србица 51,02 одсто.

 

Јахјага: Избори одржани у мирној и прихватљивој атмосфери

Косовска председница Атифете Јахјага оценила је да су ванредни парламентарни избори одржани у мирној и прихватљивој атмосфери, уз учешће задовољавајућег броја грађана, на целој територији, укључујући и север.

Према њеним речима, "Косово и његови грађани су достојанствено и одмерено прошли овај испит консолидације наше земље".

"Евентуалне неправилности разматрају механизми који су задужени за контролу избора и за обезбеђивање слободних гласова грађана и њихове слободне политичке воље", истакла је Јахјага, честитајући Централној изборној комисији, полицији и Државно тужиоцу на учињеним напорима и на њиховом раду на обезбеђивању праведног и транспарентног процеса.

 

Она је у изјави за "Косово лајв" честитала грађанима на учешћу на изборима, на њиховом демократском духу и високо оценила спремност и ангажовање политичких партија и субјеката, као и свих кандидата који су учествовали на превременим парламентарним изборима.

Јахјага је поздравила ангажовање домаћих посматрача, посматрачке мисије ЕУ који су, како је нагласила, пажљиво пратили читав процес дајући тиме међународни легитимитет превременим парламентарним изборима.

Она се, такође, захвалила и међународним организацијама на подршци у омогућавању учешћа на изборима свих националних заједница на Косову у мирном и сигурном окружењу.

 

Танјуг